Voor verdriet heeft niemand tijd

 

Voor verdriet heeft niemand tijd

Titel: Voor verdriet heeft niemand tijd

Auteur: Monica Haak

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 300

Bindwijze: Hardcover

 

 

Liv en Emerald zijn twee tieners die elk een groot verlies hebben geleden. Liv verhuist met tegenzin naar de andere kant van het land, waar ze Emerald ontmoet. Haar nieuwe beste vriendin worstelt met haar eigen problemen en heeft het langs haar zijde moeilijk om de draad op te pikken. De twee groeien snel naar elkaar toe, wat hen ook hoop op een betere toekomst geeft, maar door de geheimen die ze allebei met zich meedragen, komt die vriendschap aan een zijden draadje te hangen.

De cover heeft een gekleurde afbeelding van twee meisjes die op een bankje zitten kijkend naar bomen. Het ene meisje heeft haar arm om de ander heen geslagen. Het is zeer passend voor het verhaal. Gedurende het verhaal leer je ook steeds meer over de meisjes kennen zoals hun uiterlijke kenmerken die hetzelfde is als de meisjes op de cover. Naarmate je meer in het verhaal komt blijkt ook dat de bomen die afgebeeld zijn van een parkje zijn waar het verhaal zich enkele keren heef afgespeeld.

De hoofdpersonen in dit boek zijn twee tienermeisjes Liv en Emerald. In het boek wordt je meegenomen in de wereld van hun allebei. Aan de hand van de verhalen leer je de meisjes goed kennen. Ze hebben allebei te maken gehad met het verlies van een familielid. Beide hebben ze door deze ervaring de nodige bagage die ze met zich meedragen. Al in het begin van het boek blijkt dat ze dit als overeenkomst hebben. Dit schept een band tussen hun en al snel worden ze vriendinnen. Naast het verdriet en verlies van een familielid hebben ze beiden ook nog te maken met andere gevoelens en geheimen van zichzelf. Hun vriendschap groeit totdat Liv, achter Emerald haar grootste geheim komt en daardoor hun vriendschap flink op de proef gesteld wordt. De beide meisjes worden in het verhaal krachtig beschreven, gedurende het verhaal is het dan ook niet moeilijk om met ze mee te leven. Al kan je aan de hand van de verhalen van beide meisjes en wat ze mee maken en hebben meegemaakt soms meer meeleven met de een dan met de ander.

De schrijfster Monica Haak heeft een aangename schrijfstijl. Ze is in haar schrijven helder en van deze tijd. Het boek leest in zijn geheel vlot en gemakkelijk weg. Het aangrijpende verhaal heeft twee hoofdpersonages, namelijk Liv en Emerald. Het verhaal wordt ook verteld vanuit hun beide in korte hoofdstukken. Monica Haak laat de beide meisjes beide om het hoofdstuk aan het woord. Door deze manier van schrijven lees je sommige situaties soms twee keer maar dan vanuit elk van de meisjes en hoe zij het zelf ervaren hebben. In het begin leest dit even verwarrend maar daar wen je al snel aan. Doordat het verhaal vanuit meisjes is geschreven krijg je van hun allebei een duidelijk beeld hoe en wie ze zijn, maar ook wat ze denken en voelen. Dit geeft ook weer dat een ieder een zelfde situatie soms heel anders kan ervaren, opvatten of mee omgaat. In het verhaal en de hoofdstukken van Emerald heeft zij ook haar eigen persoonlijke blog, deze zijn in het boek opgenomen. Aan de ene hand is dit een fijne toevoeging van Emerald als persoon en hoe zij overal mee omgaat en dit op haar manier verwoord. Beide meisjes hebben in dit boek te maken met verdriet, pijn verlies en tegenslag. Ieder gaan ze er op hun eigen manier mee om. De ervaringen van beide meisjes zijn zeer beeldend beschreven en je kan je er een goed beeld bij vormen terwijl je het boek leest.

Naast de zware moeilijke en heftige onderwerpen komen er in het boek gelukkig ook mooie en vrolijke momenten worden. Zoals over vriendschappen, familiebanden, liefde, de middelbare school ervaring. Het verhaal is in een goede afwisseling beschreven. Monica Haak benoemt in het boek ook veel films, song en boektitels dit is een leuke aanvulling voor jongeren die dit boek zullen lezen. Maar ook die deze film en boeken gezien en gelezen hebben.

Het boek gaat over twee tienermeisjes maakt indruk en is soms wel heftig. In het verhaal zitten veel actuele thema’s verwerkt zoals; verdriet, rouwverwerking, zelfontdekking, zelfbeschadiging, depressie en zelfmoord. Het is een boek wat aan te raden is voor jongeren, jong volwassenen, maar het is ook goed door te lezen voor volwassenen. Zoals bijvoorbeeld voor leraren om alert te zijn van de diverse onderwerpen die zich in het boek afspelen en die aan de hand van de verhalen beter te kunnen begrijpen.

★★

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *